Bankalar e-devlet'e giriyor, kamu ödemesi için vezneye ihtiyaç yok

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 19 Mart 2007 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu hizmetlerinin elektronik ortamda verilebilmesine olanak sağlayacak e-devlet projesine internet bankacılığı da dahil oluyor. Geçen hafta içinde İstanbul'da Bankalar Birliği ile Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şahin ve Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) yetkililerinin katıldığı bir toplantı yapıldığı öğrenildi. Toplantıda internet bankacılığının elektronik ortamda verilecek kamu hizmetlerine entegrasyonu konusunun görüşüldüğü ve bankacılık sektörünün buna olumlu yaklaştığı belirtildi.

E-devlet ana kapısının bu yıl yaz aylarında açılmasıyla birlikte, internet üzerinden verilen kamu hizmetlerinin sayısı da artacak. Ödeme içeren kamu hizmetlerinin de internet ortamında verilebilmesi için internet bankacılığının sisteme entegre olması gerekecek. Böylece kamu hizmetlerinde ödeme gerektiren durumlarda vatandaş, banka veznesine gitmeden bilgisayar başında internet bankacılığı üzerinden ödeme yapabilecek. Toplantıda bankacılık sektörünün buna olumlu yaklaştığı ve kendi aralarında bir değerlendirme yapacaklarını belirttikleri kaydedildi.

Mevzuat değişiklikleri gerekiyor

İnternet ortamında verilecek kamu hizmetlerinde dökümanların ıslak imza olmadan internet ortamında gönderilmesi, ödemelerin online olarak yapılması gibi işlemler için bazı mevzuat değişiklikleri gerekecek. Örneğin, pasaport için yapılacak başvurularda vatandaştan belirli ölçülerde vesikalık fotoğraf isteniyor. Bu fotoğrafın internet ortamında taranarak gönderilebilmesi ve buna hukuki zemin kazandırılması için mevzuat değişikliği gerekecek. Çalışmaların e-devlet ana kapısının vatandaş hizmetine açılacağı zamana kadar tamamlanmasına çalışılacak, ancak yetişmeyen mevzuat değişikliklerinin zaman içinde yapılarak online hizmetlerin artırılması sağlanacak.

Öte yandan, elektronik imza (e-imza) kullanımının yaygınlaştırılması için çözüm arayışları ise devam ediyor. Bankacılık sistemi çoğunlukla kendi güvenlik sistemini kullanıyor olsa da, e-imzanın yaygınlaştırılmasında bu sektörün önemli bir rol oynayacağı ifade edildi. Özellikle mobil imza yani cep telefonu sim kartı üzerinden e-imza sertifikasyonuna başlanmasıyla, e-imza sahipliğinin artması bekleniyor. Bankacılık sektörünün şu anda kurulmuş olan sertifika sağlayıcılarının dışında kendi kuracakları e-imza sertifika sağlayıcı şirketler aracılığıyla sertifika dağıtım işi yapabilmelerinin önünün ise açık olduğu kaydedildi.

Öte yandan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener başkanlığında yapılan e-Dönüşüm İcra Kurulu'nun 21'inci toplantısı yarın yapılacak. Toplantıya, ele alınacak bazı yasa tasarıları nedeniyle Emniyet Genel Müdürlüğü, Ulaştırma, Adalet ve Milli Savunma Bakanlığı yetkililerinin de katılması bekleniyor. Toplantının gündem maddeleri ise bilişim suçlarında yaşanan gelişmeler, Elektronik Ortamda İşlenen Suçların Önlenmesi ile ilgili Kanun Tasarısı, Bilişim Ağı Hizmetlerinin Düzenlenmesi ve Bilişim Suçları Kanun Tasarısı, Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı ile Ulusal Bilgi Güvenliği Kanunu çalışmalarından oluşacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber